Varför inte lite stifado på en måndagkväll?

 

Stifado är en av mina grekiska favoriträtter. Man kan laga det med nästan vilket kött som helst, jag brukar välja kyckling, och då gör jag så här:

För ca 3 pers.

Lägg in 7-8 kycklingklubbor i ugnen, som du kryddat efter behag och ringlat lite olja på.

Under tiden de är i ugnen hackar du charlottenlök, rödlök eller/och eller vanlig lök. Till mina 8 klubbor hackade jag 8 små rödlökar och 8 charlottenlökar. Jag brukar göra det på vanlig lök också, men nu hade jag de andra smålökarna hemma.

Stek upp den hackade löken i olivolja, sätt i ca 1 dl tomatpuré, krydda med oregano, basilika, timjan, salt, peppar, cayennepeppar och lite socker. Lägg gärna i en kycklingbuljongtärning också, men inget måste. Häll i ca en halvliter vätska. Antingen hälften vin och hälften vatten eller bara vatten. I med 4-5 lagerblad också och låt koka ihop en stund.

När kycklingen varit i ugnen ca 30 min och såsen puttrat ca 20 min, tar du ut kycklingen och häll över såsen på kycklingen. Låt vara i ugnen i ca en timme till, så den blir riktigt mör. Supergod att ha med i matlådan dagen efter också. 🙂

Servera med vad du har hemma. Jag brukar bara ha vitt lantbröd till, en liten sallad och tzantziki. Men det går lika bra med rotgrönsaker eller ris. Kali orexi!

 

2 comments
  1. Kali orexi! Så gott! Älskar all grekisk mat.

  2. Super gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.