På bilsemester med hund till Grekland

Förra sommaren bilade hela familjen ner till Grekland tillsammans med vår hund. Vi var borta hela juli månad. 😊 Inför bilsemestern så fick såklart vår hund alla tänkbara vaccinationer samt Bravecto mot fästingar/loppor. Han har pass och chip sedan länge, då vi bilat neråt Frankrike, Holland, Belgien och Tyskland förut. 

Jag kollade noga upp reglerna på vad som gäller i de länder vi skulle passera dvs Danmark, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Serbien, Makedonien och Grekland. Kolla alltid med jordbruksverkets hemsida vad som gäller.

Så hur gick då resan ner till medelhavet med en hund? Jo faktiskt väldigt bra.

Vi såg till att pausa var ca 3-4:e timme både för att Dibley skulle sträcka på sig och kissa, men också för vår egen del 😊 Vi såg alltid till att han hade gott om vatten i bilen (trots AC). Alla hotell vi bokade var ”hundvänliga”, vilket inte var några problem alls att hitta.

På färjan till Tyskland
På färjan till Tyskland
På en rastplats nånstans i södra Tyskland
God morgon från ett hotell i Tyskland

Hotellen bokades längs med vägen nån timme innan ankomst och det var inga problem att hitta hundvänliga hotell i juli. Vi passerade förbi en del passkontroller, ex i Serbien – Makedonien – Grekland och ingen tittade ens i Dibleys pass. Så det var hur ”enkelt” som helst att åka från land till land.

Väl framme i Grekland så fungerade det bra med värmen. Vi undvek ta ut hunden på promenad mitt på dagen, utan anpassade promenaderna efter värmen. Var vi på stranden såg vi alltid till att ha parasoll eller nån annan skuggig plats för hunden. Och vi hade alltid färskt vatten med oss.

De sitter bara och ljuger
I en park i Kilkis
Mmm ljumna varma vindar
Äntligen hos mormor och morfar

Den här gången åkte vi som vanligt en sväng till Kilkis och Thessaloniki, men nytt för i år var den norra delen av den tredje halvön på Halkidiki. Den är känd för alla sina munk-kloster, och faktum är att där går en gräns som man inte får passera utan tillstånd. Man kan dock ta båtturer längs med halvön för att se klostren på håll.

Tredje halvön i Halkidiki
Nattabad med husse
Solar bara tassarna
Solnedgången i Ouranoupoli
Dags för ett dopp i Nea Roda
Nea Roda
Städar bort pinnar och sånt

Vi hade hyrt ett hus via Airbnb, strax utanför Ouranoupoli, men gjorde utflykter lite överallt till Ierissos och Nea Roda bland annat. Vi gjorde också ”vår klassiska” rundtur på Sithonia (mittenhalvön) och alla våra favoritplatser där.

Badar lite själv
Ammouliani
Ammouliani
Båttur runt Ammouliani
Hänger lite på gummibåten
Min min min
Snodde en hink!

Det hände väldigt ofta att det kom andra lösspringande hundar fram till honom, speciellt på stranden. Och det var aldrig några problem. Gatuhundarna i Grekland verkar vara väldigt artiga och sociala 😊 de ville mest bara sniffa lite och sen gick de vidare. Nån hund hängde med Dibley på ett dopp i havet först.

Rundtur på Sithonia
Grävt mig en sval grop att ligga i
Badar med matte
Badar med hundkompis
Hundkompis på stranden
Skönt i skuggan
Orange beach, Sithonia

Vad gäller restauranger så var det heller aldrig några problem. Vi satt i och för sig alltid på uteserveringarna, men det gör man ju på sommaren, eller hur? 😊
Så sammanfattningsvis kan jag säga att det gick väldigt bra att ta med honom på vår bilresa till Grekland. Se bara till att ha med alla handlingar som behövs, vaccinationer, chip och pass.

Jag fotograferade alla intyg, hundpass, vaccinationer och försäkringspapper, så att om nåt skulle försvinna på resan så hade jag en kopia i mobilen.
I sommar bilar vi neråt igen med Dibley. Men den här gången blir det kanske ”bara” ner till Kroatien 😉

2 comments
  1. Håller helt med, har inte åkt med bil. Hund till Rhodos inga problem när alla papper är klara går jättebra. Alla är så glada i djuren som följer med.

    1. Hej Kjell, flyger du med hund i kabin eller lastningen? Går det bra? Mvh Rita på Greklandsbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.