Andros, greece, grekland

En resa till Andros

Andros blev ett nyfiket stopp på vägen till de klassiska öarna i Kykladerna. Vi tog färjan från Rafina (Aten) och beslöt oss för att stanna i hamnstaden Gavrio. Vi ville helst bo bland greker och planen var att bila runt ön, så Gavrio kändes som en bra utgångspunkt.

Vi var där i juli och det var ovanligt svårt att få tag på hyrbil, men vi lyckades till slut. Vi åkte till Fellos beach. En ganska orörd strand med en väldigt mysig restaurang intill, To Steki tou Andrea med fin atmosfär och bra mat.

greece, grekland, island, ö
Gavrio Hamn
greece, grekland, island, ö
Fellos beach, Andros
Obligatoriska munken 🙂 Fellos beach
Andros, Greece, Grekland
To Steki tou Andrea, Fellos beach, Andros

Vi körde runt till flera små svåråtkomliga stränder, bland annat Zorkos beach och Megali Peza och jag rekommenderar verkligen att man tar det lugnt när man bilar på Andros. Sträckorna är långa, och oftast är det grusvägar högt uppe bland bergen utan räcken och lysen.

Andros, greece, grekland
Uppe bland grusvägarna på Andros
Andros, island, greece, grekland
På väg till Zorkos beach
Andros, greece, grekland
Där skymtar man äntligen Zorkos beach
Andros, greece, grekland
Vackert på Zorkos beach!
andros, greece, grekland
Restaurangen vid Zorkos beach. Jättebra mat!
andros, greece, grekland
Klart vatten!
greece, grekland
Megali Peza beach, Andros

Gavrio är en för övrigt en ganska lugn liten by med ett 10-15-tal restauranger. Vi tyckte den lilla restaurangen på torget bakom huvudgatan var supermysig. De hade bara ett fåtal rätter på menyn, men alla var väldigt vällagade och supergoda.

Andros, greece, grekland
Utsikt över Gavrio
Andros, Grekland, Greece
Gavrios utkanter
andros, greece, grekland
Gavrios utkanter
andros, greece, grekland
Restaurangen vid det lilla torget i Gavrio
andros, greece, grekland
Restaurangen vid det lilla torget i Gavrio

Vi åkte även till de lite mer turistiga stränderna som Golden Sand och Kipri. Jättefina stränder med mycket folk, lite svårt att hitta parkering.

Andros, greece, beach, strand, grekland Andros, greece, beach, strand, grekland Andros, greece, beach, strand, grekland Andros, greece, beach, strand, grekland

Om jag skulle sammanfatta Andros, så är det en ö med många sidor. Man kan uppleva ön på totalt olika sätt eftersom den har så varierande utbud på stränder, byar och vyer. Bor man i Batsi eller Andros stad är det typiska att uppleva vad gäller stränder, restauranger mm att förvänta. Men vill man ha en lugn, tyst och anonym vistelse kan man enkelt skapa sitt paradis här, eftersom möjligheterna är många. Där finns fina byar längs kusterna men också uppe bland kullarna och bergen.

Personligen skulle jag behöva minst tre veckor till här för att hinna få en bättre överblick och lära känna Andros. Under de åtta dagarna vi var där, hann vi bara upptäcka en bråkdel. Mitt råd för dig som vill hit och bila runt på ön, är att boka hyrbil i god tid alternativt boka hyrbil i Aten och ta med över på färjan. Speciellt om du reser under högsäsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.