ravin, gorge, Zagoria, Zagorochoria, natural pools, nationalpark, national park, greece, grekland, hiking, vandra

Pindos nationalpark – ett måste för naturälskare

I nordvästra Grekland finns nationalparken Pindos som verkligen är värt ett besök om du älskar att vandra och uppleva naturen. Man kan ta sig in i parken på olika sätt, och vi körde dit via Ioannina, norrut på väg 20 och sedan svängde vi av mot Papingo.

Tar man det hållet så passerar man Vikos Gorge som sägs vara den djupaste ravinen i världen. Den är 20 km lång och har ett djup som sträcker sig från 450 till 1600 m och en bredd som sträcker sig från 400 m bara några meter vid dess smalaste del. Fantastiskt vackert och mäktigt!

Vi hyrde rum i ett jättefint litet hotell som heter Kalliopi i Papingo, en liten by där alla hus är byggda av samma slags stenplattor. Och överallt från byn har man en fantastisk utsikt över Gorge ravinen. Det är en liten by, som man enkelt går igenom på nån timme. Där finns ett antal restauranger och caféer, och inte så mycket turister (inte i juli i alla fall).  Men maten är otroligt god och närodlad.

Smala gränder i Papingo med utsikt över Gorge
Hotell Kalliopi, Papingo
Hotell Kalliopi, Papingo
Hotell Kalliopi, Papingo
Hotell Kalliopi, Papingo
Café i Papingo med utsikt över vikos Gorge

Från Papingo kan man ta sig till Mikro Papingo och promenera vidare till de fantastiska naturliga poolerna som floden bildat. Man kan vada genom vissa områden, medan andra kan man simma igenom. Det är riktigt kallt vatten, men en otroligt rolig upplevelse. Det känns lite som man är med i en Indiana Jonesfilm eller nåt sånt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.