greek food

Dagens grekiska maträtt – brytbönor med nötkött

Som en del av er gissat så blev det mοσχάρι με φασολάκια som det heter på grekiska. Det är en tomatbaserad sås med brytbönor och kött. Man kan välja nöt eller kalv, och idag blev det nöt. Jag har inget nedskrivet recept, men ungefär så här gör jag:

Jag steker 4-500 gram nötkött som jag skurit i bitar (det tar så lång tid att laga en stor bit) i olivolja. Häll i ca en halv liter vatten så det täcker köttet. Låt småputtra i ca 2 timmar. Vill man kan man ha i en halv lök och ett par morötter för att få lite smak på skyn, som man sedan använder till såsen. Det kan hända att vätskan kokar bort, och då får man fylla på med lite mer vatten.

Under tiden som köttet puttrar på så tvättar jag och avlägsnar topparna på ca 600 gram färska brytbönor. Hackar upp en gul lök och ett par viktlöksklyftor.

När köttet kokat sig mört, tar du undan skyn som är kvar i en behållare (ska användas sen till såsen). Häll i brytbönor och lök och en klick olivolja, låt allt fräsa ihop tills det mjuknat, häll i skyn, ca 4 msk tomatpuré och behövs det så lägg till lite mer vätska (gärna ett glas rött vin tex), det ska precis täcka kött och bönor. Krydda med oregano, basilika, en tsk socker, salt, persilja och peppar.

Låt stå och puttra i ca 60 minuter till. (Vill man kan man lägga i lite potatis också om man vill göra rätten mer mättande.)

sallad

Servera gärna med en sallad, lite grekiskt lantbröd, oliver, fetaost, tzatziki och lite retsina 🙂

Kali oreksi!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.