På upptäcktsfärd vid Kalamatabukten : den svarta olivens förlovade land – en recension

På upptäcktsfärd vid Kalamatabukten : den svarta olivens förlovade land,  av Stefan Persson
Det var riktigt roligt och inspirerande att läsa Stefans reseskildring från Kalamata där han blandar fakta med personliga iakttagelser på ett ”läsvänligt” och varmt sätt. Stefan och hans fru Eva reser modigt rakt in i människors vardag och tvekar inte att kommunicera med folk de möter, fastän de inte talar språket. Resultatet blir att deras skildring inte bara speglar vackra platser utan även deras intressanta möten med människor.

Det jag framförallt tyckte om med skildringen, var att få ta del av det äventyrliga sätt de reser på.  Om fler var så modiga på sina semestrar, hade de upplevt och fått ut så mycket mer av de länder de besöker, tror jag.  🙂
oliv
När jag frågar Stefan hur kommer det sig att de reser på det här sättet och inte åker på charter ”som alla andra gör”, svarar han:
Ja, vi har nog alltid rest på det sättet och det är nog det som är själva nöjet. Att ta sig fram på egen hand från “ax till limpa”. Alla misstag man gör, alla konstigheter man stöter på. Javisst, bland kan det ju bli lite fel men samtidigt är det själva utmaningen och problemlösningen som är resan, tycker vi. När inget är “krattat” i förväg.
Sättet att resa innebär också att man måste möta människorna och det tycker både jag och Eva mest om. Ibland kan vi sitta i timmar och fika på något ställe, vid någon gågata eller tågstation i en storstad och bara titta på människor och deras beteende. Men vi kan också bo i en liten by och gå in och sätta oss på bykafeet och börja prata med byborna. Ibland fungerar språket bra om inte så fungerar gester, kroppsspråk m.m. mycket långt.
Och ja, att läsa om Stefan och Evas möten med människor och hur man ibland kan hitta de mest intressanta platserna och människorna på slump, är inspirerande.
Deras filosofi om att ”Desto mer man vill hinna med att se desto mindre hinner man med att uppleva” – håller jag helt med om. Ibland ska man bara hoppa i kanoten och åka med dit den tar dig. 🙂
Reseskildringen finns att beställa hos flera nätbokhandlare, bland annat Adlibris.

 

1 comment
  1. Det kallar jag att resa PÅ RIKTIGT! Inspirerande och läsvärd bok, verkligen! En bok INIFRÅN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.