Minns ni de långa sommarloven när man var liten?

 

Minns ni sommarloven? När de andra barnen kom tillbaka till skolan efter sommarlovet och pratade om Astrid Lindgrens värld eller Ölands Djurpark, och man själv skulle försöka summera ihop 6-7 veckors sommarlov i Grekland.

Det var nog omöjligt att förklara hur det är att tillbringa hela sitt sommarlov med kusiner och vänner som man inte sett på ett helt år, men så snart man sågs så var det som igår.

Att komma fram, efter ett par dagars bilande genom Europa, till ”sin” by och se att allt nästan stått still och väntat på en. Och dofterna! Allt doftade så gott, så fort man passerade gränsen in till Grekland, så slog alla goda lukter mot en – bouganvillas, timjan, lavendel, salvia, lagerträd, tallar, kamomill mm.

KILKIS2Minnet av att leka långa ljumna sommarkvällar medan de vuxna diskuterade politik, musik eller något annat vid middagsbordet som man dragit ut på verandan finns kvar. Likaså att njuta av det böljande salta blå havet och bada tills man varit så hungrig att man längtade som en tok efter den första tuggan av moussakan som väntade i köket.

Men framför allt att känna sig så hemma fastän man var borta, att känna trygghet, gemenskap och upptäckarglädje med familjen och att få fina minnen från ett land och ett folk som format en som vuxen. Hoppas man själv kan prägla sina barn med samma fina minnen.

Ibland vet jag inte om det är Grekland eller min barndom man längtar efter när själen så ofta och gärna vill till Grekland.

5 comments
  1. Vilken härlig läsning!! Känner igen mig så väl 🙂

  2. Härligt med såna minnen från dina somrar! Och kanske du har rätt i att man ibland längtar tillbaka till de där sommarloven när man var liten, då livet var soligt och enkelt…

  3. Ja, sommarloven var oändliga…för mig gällde livet på landet med kor och hästar och sommargästande syskonbarn, höslåtter, simskola, skrubbsår och långa ljusa kvällar. Mina barn har tillbringat åtskilliga somrar i Grekland och jag hoppas de hrr fina minnen med sig i livet.

    Nu är det barnbarnens tur…

  4. Tack 🙂 hmm man kanske skulle göra en film ”mitt stora feta grekiska sommarlov” 🙂

  5. Tack för härlig läsning såhär på kvällen! Kärleken till Grekland delar vi verkligen. Du, jag och många andra.

    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.