Hur man smugglar en video till Grekland – eller inte

Jag vill inte avsluta året med ytterligare en bild på tomtebloss eller raketer, utan med att berätta om hur vi lyckades smuggla med oss en videobandspelare till Grekland genom alla tullkontroller i Europa på 80-talet. Och då på den tiden var det ALLTID kontroller vid varenda gräns. Det var ofta långa köer, och vi ungar kunde springa runt, eftersom kön rörde sig så sakta framåt.

I vilket fall så var planen följande: vi lägger lådan med videobandspelaren i bilen och över den lägger vi tältet och lite annan packning. Och så skulle såklart oskyldiga mamma köra genom alla gränskontrollerna eftersom pappa ser mer terrorist ut än hon. 🙂

Så när vi äntligen närmade oss den sista gränskontrollen mellan Jugoslavien och Grekland, så var spänningen stor – skulle vi klara det? Det hade börjat bli kväll och vi ungar skulle låtsas sova i bilen, för att då tänkte pappa att tulltjänstemännen kanske inte ville störa oss genom att söka igenom bilen. Och som vanligt fick mamma köra. Pappa tittade spänt på vilka bilar som blev plockade – ofta var det VW-bussar som de strippade ner helt, ibland tog de till och med av däcken.

Så när äntligen var vår tur, så var det dags för årets viktigaste rollprestation. Vi ungar ”sov”, mamma ser oskyldig ut (som vanligt) och pappa håller låg profil. Tullmannen kallade ut pappa och bad honom öppna bagageluckan. Pappa gick ut ur bilen och öppnade luckan. ”Har ni något med er som ni behöver betala tullavgift för?” Neeeee då sa pappa.

Ok, ni kan åka, sa tulltjänstemannen och sänkte bagageluckan. Pappa hoppade in i bilen och mamma körde vidare. Men luckan hade inte gått igen, utan så snart bilen rörde sig, så for luckan upp och tulltjänstemannen skrek ”hallå stanna, er bagagelucka är öppen!”

Men pappa sa bara ”KÖÖÖÖR, KÖÖÖR” till mamma, ”åtminstone tills vi är inne i Grekland”. Så jag kan tänka mig minen på en del förvånade tulltjänstemän som såg vår bil panik-köra 30 meter in i Grekland. Väl där stannade bilen plötsligt, pappa sprang ut, drämde igen luckan och sedan körde vi vidare. Vi hade lyckats!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.