Greklandsbloggen har träffat den grekiske drejaren Nikos Lemonis

Greklandsbloggen träffar Nikos Lemonis, Höganäs drejeri from dulerrb on Vimeo.

För några dagar sedan träffade Greklandsbloggen Nikos Lemonis (Höganäs drejeri) som är från Makedonien i Grekland. Han berättar att han flyttade till Sverige ca 7-8 år sedan för att var så trött på det grekiska systemet. Och genom sitt arbete som drejare deltog han i ett nätverk i Grekland där många skandinaver fanns med. Den svenska mentaliteten och strukturen var något han gillade och därför var det ganska självklart att det blev Sverige det föll på när han vill flytta från Grekland.

Jag älskar Grekland, men bara som en semesterort, jag hade inte klarat att bo där med tanke på hur ostrukturerat där är. Men maten! Den saknar jag, utropar Nikos. Solen har jag tröttnat på.

När jag var 14 år såg jag ett program på TV där de visade hur man drejar, och blev så intresserad att jag sökte till en yrkesutbildning, och på den vägen är det. Men innan jag kom in på skolan så hade jag själv byggt ihop tre drejarskivor med hjälp av cykelhjul com min bror fick veva medan jag testade att dreja. Det blev inte mycket keramik, men det var en upplevelse att bara få testa på det.

När jag kom till Sverige fick jag mycket hjälp av svenskar med att få igång min verksamhet och sprida ett kontaktnät. Men jag kan tänkta mig att förr om åren när greker invandrade till Sverige på 60-talet så var det nog enklare att få jobb än det är för många idag. Jag har fått ett väldigt gott bemötande av Sverige och svenskarna. Jag har inte upplevt några problem utan tycker att jag har fått ett väldigt bra bemötande och mycket hjälp.

Folk känner inte riktigt till hur det är i Grekland. Svenskarna vet hur man semestrar i Grekland och känner till en del om semesterorten, men få känner till det riktiga Grekland, hur det är att bo i Thessaloniki eller Athen, och hur långa arbetsdagar många har, och hur byråkratiskt det är.

Och det är bara vårt eget fel, det som hände i Grekland, vi har bara oss själva att skylla. Vår mentalitet och sätt att blunda för sanningen har fått Grekland att hamna där vi är idag. Och jag tror aldrig att det kommer att bli det Grekland det en gång var igen. Grekland har mycket att erbjuda men behöver bättre organisation, struktur och fler arbetstillfällen för att få det att fungera igen.

www.xeniosmagazine.gr

Jag har många fina smultronställen i Grekland som jag gärna återvänder till. Bland annat Nymfaio som är otroligt vackert med alla berg och natur. Sen gillar jag öarna i Grekland också väldigt mycket, Santorini är en favorit. Grekland är ju otroligt vackert med sina berg, stränder och hav.

Mitt tips till en grek som vill flytta till Sverige är att försöka lära sig språket. Det är väldigt viktigt att kunna, eller åtminstone kunna bra engelska. Och så ska man nog verkligen vilja bo här, det är ingen enkel förändring. Jag fick ju en hel del hjälp och tips via mitt nätverk, så det är också en sak man kan göra, försöka komma i kontakt med folk inom ens yrkesområde, innan man flyttar hit.

Nikos har många planer för framtiden och skulle vilja få mer tid till egna projekt. Han erbjuder drejarkurser för barn och vuxna. I somras fick runt 600 barn möjligheten att prova dreja på Höganäs drejeri. Han får beställningar från bland annat Höganäs Kermikgrupp men också återföräljare som tex En liten bit av Medelhavet som finns på Österlen i Skåne.

1 comment
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.