Bröderna från Catak – en liten grekisk historia del 4

Tiden i Tyskland var riktigt bra och Ilias tjänade 5 tyska mark i timmen. Alla pengar som blev över efter mat och hyra skickade han till sin pappa i Grekland. De 13 som rest tillsammans blev ett sammansvetsat gäng. En av de äldsta männen i gruppen, Stathis var över 15 år äldre än Ilias, och hade fru och barn hemma i Grekland. Eftersom Stathis var analfabet hjälpte Ilias honom med att skriva breven hem till frun. Därhemma tog äldsta dottern emot breven, då även frun var analfabet, hon läste dem för sin mamma och skrev sedan ett svar tillbaka.

tyskland

Stathis tog Ilias under sin vinge och behandlade honom som en son. Men Ilias hade en gammal lumpar-kompis i Sverige som brevväxlade med honom och sa att han borde komma dit och se hur fantastiskt det var. Ilias lät sig till slut övertalas och åkte 1965 till Gislaved och sedan vidare till Skillingaryd i Småland där han började arbeta som en gjutare på Skillingaryd gjuteri. Men förhållandena var riktigt dåliga och lönen likaså, så Ilias bestämde sig för att flytta tillbaka till Tyskland. Men i samma veva som han tänkte göra det fick han veta att hans lillebror Avramis och hans vän planerade att komma till Sverige. Så Ilias kände att han fick hjälpa dem att komma på plats innan han kunde flytta tillbaka till Tyskland.

pappas första bil

Ilias ville inte jobba kvar på gjuteriet utan började 1965 jobba på en liten möbelfabrik i Vaggeryd. Han bodde i Byarum och cyklade till Vaggeryd varje dag. I Vaggeryd fanns en matservering där en snäll tant lagade mat för alla arbetarna i fabriken. De åt frukost, lunch och middag hos henne och vid slutet av veckan räknade hon ut hur mycket man ätit för och fick då betala för hela veckan. Hon var en väldigt snäll och generös kvinna, som trots att hon hade stängt på söndagskvällarna ändå gjorde i ordning en väldigt massa smörgåsar åt Ilias och andra som behövde.

else o ilias

Sommaren 1965 när Ilias fortfarande hade planer på att flytta till Tyskland träffade han en finsk kvinna, Else, på en tillställning. De föll för varandra trots att ingen av dem egentligen kunde prata med varann. De brukar säga att de talade kärlekens språk och det räcker långt. Ilias flyttade aldrig tillbaka till Tyskland. Han och Else fick tre barn och är fortfarande tillsammans idag snart 50 år senare.

Jag förstår att hungern min pappa Ilias upplevde under sina skolår har satt sina spår. För när  jag gick i skolan såg pappa alltid till att jag hade en peng med mig i fickan. Han sa att jag aldrig skulle behöva gå hungrig.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.