Bröderna från Catak – en liten grekisk historia del 1

Under den här veckan kommer jag att återberätta en intervju jag haft med en grek om hur hans familj hamnade från gamla Trapezounta via Grekland och Tyskland till Sverige.

Nån gång i slutet på 1800-talet arbetade tre bröder Dimitris, Ilias och Kostas i närheten av Catak-gruvorna i östra Turkiet. De hette Sachtaridis i efternamn (som betyder aska) men bytte till Katakalidis eftersom de arbetade vid gruvan med samma namn.

De bodde i Trapezounta som grundades av grekerna från Sinope i ca mitten av sjunde århundradet före Kristus. Det var en viktig hamn och handelscentrum i den antika världen.

http://www.efxinospontos.org/images/pontosphotos/places/paralia.gif

Dimtris söner; snickaren Ilias, guldsmeden Kostas och byggmästaren Giannis växte upp i Trapezounta vid svarta havet och bodde där under hela sin uppväxt. Där fanns många greker men det var svårt att leva i Turkiet som en minoritet och grekerna blev ofta trakasserade. Likadant var det för turkarna i Grekland. De var ”pondi”, ordet pondi (”från havet”) kommer från folk som bodde längs svarta havet, precis som man gjorde i Trapezounta.

Mellan 1914-1923 ägde det grekiska folkmordet rum i västra Asien (se bild nedan). Det startades av det ottomanska riket för att utrota den kristna grekiska befolkningen.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Smyrna-vict-families-1922.jpg

Många års tortyr och massmord resulterade i ett utbyte 1922-23 mellan Turkiet och Grekland. Här nedan kan man se bilder från olika delar av Turkiet, och hur folket försöker fly via båtar till Grekland.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Asia_Minor_massacres.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Smyrna-massacre-refugees_port-1922.jpg

Runt 150.000 grekiska flyktingar från Mindre Asien översvämmade in i Thessaloniki mellan 1922 och 1923.

1922 flydde Kostas, Giannis och Ilias Katakalidis med sina familjer till Grekland. Ilias och hans fru Kaliroi hade sina sex barn; Sofia, Sevasti, Margarita, Nikos, Ioakimis och Dimitris med sig.

forts. följer. del 2

2 comments
  1. Hej Rita! Greklands historia är fasansfull, det grekiska folket har verkligen lidit i århundraden. Det flesta greker har ju förfäder som har mördats under denna tid av turkarna. När min morfar och hans familj skulle fly från Turkiet band turkarna deras två barn runt mamman och satte eld på dem, medans de tvingade morfar att se på. Morfar släppte de för att han hade ett blått och ett brunt öga (vidskepliga). Min mormor och hennes familj plockade upp honom senare och hamnde i Grekland, där de gifte sig så småningom.

  2. Hej! Usch vilken tortyr, hemskt vad din morfar utsattes för! Jag tror det finns många sådana historier ute i världen och det vore fantastiskt att kunna skriva ner fler livsöden innan den generationen försvinner för gott. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.