Vandra, paddla eller cykla i nordvästra Grekland

Meteora

Meteora

Jag har hört talas om ett ställe  i Grekland som påminner om miljön i Sagan-om-ringen-filmerna. Valia Kalda (Pindos National Park)  i nordvästra Grekland är ett område med berg, raviner, floder, skogar och ett rikt naturliv. En vanlig dagsutflykt från Parga eller Lefkas är till det vackra Meteora, och bara en knapp halvtimme norr om Meteora ligger nationalparken.

Pindos map

I nationalparken finns över 100 typer av fåglar – inklusive örnar och gamar – och drygt 30 sorts däggdjur, inklusive brunbjörnen. Det finns också över 400 arter av flora och drygt 90 sorters svamp. Den bästa tiden att besöka Valia Calda är maj-juni eller sept-nov. Man kan åka under vintermånaderna också, men då är det främst för skidåkningen.

Så du som vill uppleva något annorlunda i Grekland, ta en flygbiljett till Preveza och boka en hyrbil. Åk till Meteora, och sen vidare till Perivoli som är en av ”ingångarna” till parken. I Perivoli finns enklare boende, men har man höga krav på boende kan man istället välja att bo i Grevena, Ioánnina eller Metsovo. Man får inte campa i parken, men utanför som ex runt Ioannina finns campingområden. Ett tips jag fått är att testa vildsvin stifado på tavernan Aetofolia tis Pindou som ligger på vägen från Spilaio till Perivoli.

Extreme Greece och Nolimits är två ex på  företag som har allt för dig som är intresserad av en lite mer utmanande semester i det området (men även andra delar av Grekland), vare sig det är cykla, vandra, klättra, rida, kita eller åka skidor. Har du varit där? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

Kika gärna in på Greklandsbloggens Pinterestsida för fler bilder från Zagoria/Pindos. 🙂

Här följer lite klipp från floden Aoos:

från Nationalparken:

6 comments
 1. Fin blogg! Har nyss hittat den och kommer att följa den, även om den av någon anledning inte går att lägga in i min länklista (?). Var själv på en härlig utfykt till Meteora förra helgen. Ett litet påpekande bara – de områden du beskriver ligger i nordvästra Grekland, inte nordöstra… Ser fram emot fler inlägg!

 2. Tack Ingabritt 🙂 vad BRA att du såg det, jag gör ju fel på höger och vänster, öster och väster ofta…styrbord och babord ska vi inte ens gå in på 😮

  Härligt att du precis varit där, dela gärna med dig om hur det var om du vill. 🙂

  Konstigt att det inte går att lägga in länken, maila mig på rita@greklandsbloggen.se så kanske vi kan hjälpas åt?

  Kram!

  1. Prövade igen – och nu gick det att lägga in länken! Så nu finns den med på min blogglista. Det där med teknik har sina sidor… Det finns gott om bilder från Meteora på min blogg, om du vill se. Det var absolut värt att sova över en natt i Kalambaka och att ta det lugnt när man besöker klostren. En del är ju väldigt jobbiga att ta sej till så det behövs gott om tid (och starka ben!). Men även om man inte orkar besöka alla så är vyn över klipporna helt fantastisk!

 3. Vad bra 🙂 jag lägger till dig också.

  Jag var inne i din blogg och såg alla fantastiska bilder från Meteora, så fint! Härligt med bilder denna tiden av året!

  1. Vi har pratat så många gånger om att åka dit men i år måste det bli av!

 4. Å ser att du bor på Peleponessos, dit hade jag velat åka nån gång också 🙂
  Lägger till din fina blogg i min lista 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.