greek beach food

Vad kostar en semester i Grekland i en månad för en familj med två barn?

Här är en del pris-fakta om min semester ifall någon vill veta mer om vad det kostar att åka till Grekland och leva där i en månad:

 • Hyrbil genom Drive Hellas kostade 3800 kr i en månad (den minsta femdörrars-modellen).
 • Vi var 2 vuxna och 2 barn som flög direkt från Köpenhamn – Thessaloniki med SAS för 7800 kr tor.
 • Hotell kostade i snitt ca 500 kr/natt för hela familjen (en del av hotellen hade pool och därför är snittet något högre än vanligt, annars kan man hitta bra hotell för 300 kr/natt).

Allt som allt spenderade vi ca 26 000 på boende, flygbiljetter och hyrbil i en månad. Kostnader för mat och nöjen tillkommer.

Vad vi åt till lunch och middag på semester i Grekland? Till exempel:

 • Gyro (dvs kött av gris eller kyckling, med pommes, sallad och tzatziki i pitabröd) kostar ca 2-3 euro och är ett bra alternativ till lunch
 • Gott är också en grekisk sallad som kostar runt 5-7 euro.
 • Omelett som man själv steker upp
 • Pizza som kostar runt 10 euro (räcker för 2 vuxna)
 • Färdiggrillad kyckling (som man kan köpa hem) med egengjord sallad ca 8 euro
 • Hemmagjorda köttfärsbiffar (köps färdiga hos den lokala slaktaren) och pasta
 • ”Restaurangmat” som tex kotletter, moussaka, kalamari, grekisk husmanskost runt ca 7-11 euro
 • Dyrare ”restaurangmat” som tex nyfångade grillade räkor etc runt 14-15 euro

Vi var ofta hos den lokala slaktaren och köpte färdiga köttbullar, sousoukakia, köttfärs etc. Billigt och ganska mysigt att äta ”hemma” ibland. Speciellt barnen uppskattade det. Vi handlade också mycket frukostmat och åt brunch, tex färska ägg, en limpa bröd hos bagaren (kostar runt 7 kr/st), yoghurt, färsk frukt, fattiga riddare etc. Något som alla gillade var nyplockad, kokt majs som mellis – mums! Och favorit på stranden är ju såklart munkarna, sååå goda! De kostar 2 euro.

Öl kostar väldigt olika beroende på vart man handlar. En liten burköl ex Amstel kan kosta runt 6 kr i butik, 2 euro på restaurang och upp till 5-6 euro på stranden.

Jag upplever fortfarande Grekland som ett billigt land att semestra i, och man lever nyttigare eftersom där är så mycket färsk frukt och färska grönsaker och ingen lösgodis nånstans 🙂

Poolfest "hemma" på hotellet
Poolfest ”hemma” på hotellet
Strandfika
Strandfika
Färdiga sousoukakia från slaktaren
Färdiga sousoukakia från slaktaren
Nymald köttfärs direkt från slaktaren
Nymald köttfärs direkt från slaktaren
Kreopoleio = Slaktare
Kreopoleio = Slaktare
Fattiga riddare!
Fattiga riddare!
Hemmagjord mat och sallad
Hemmagjord mat och sallad

 

 

 

4 comments
 1. Hur gammal är den här artikeln?
  Vi ska åka på en öluff för första gången nu i sommar 2018 och jag känner mig mycket osäker på just restaurangpriserna. Frukost ska vi äta hemma, men resterande del när vi inte fixar picknick är jag nyfiken på. Ofta så läser man att det är svenska priser, vilket låter lite fasansfullt när man är på semester och vill unna sig lite.

  Är det ungefär samma priser som ovan som gäller?

  1. Hej!
   Vad roligt att du hittat hit och att du ska på öluff 🙂

   Artikeln handlade om vår semester på fastlandet, och ofta kan priserna vara något lägre där. Dessutom var detta inte under augusti då det är högsäsong. Tittar man på fastlandet så tycker jag fortfarande att priserna stämmer, möjligtvis att hyrbilen kan bli dyrare om man inte bokat i god tid eller väljer en större modell.

   När och vart ska ni åka? 🙂

 2. Vad la ni ungefär på maten sammanlagt och åt ni ute ibland? Tack för en bra guide, ska dit nu om ett par veckor och hittade inget aktuellt förrän nu 🙂

  1. Hej! Förslåt för sent svar! Men det var väldigt olika beroende på var och vad man åt. Allt från 25 euro till 80 euro skulle jag säga. Och då är det från en enkel gyro-lunch till en större middag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.