Thessaloniki för den som både vill ha puls och nära stranden

Jag bara älskar Thessaloniki.

Jag har så många fina minnen därifrån. När vi var små lekte vi ”tzami” stadsdelen Eptalofos gränder. Jag, mina syskon, kusiner och kompisar delade upp oss i lag och sen försökte laget pricka en hög med tegelbitar, och medan det andra laget skulle bygga upp det, kunde vi bränna ut dem med bollen. Låter kanske knepigt men det är superkul!

Och på kvällarna åkte vi ibland ut till piren där tivolit ligger eller bara promenerade längs med den långa breda  hamnpromenaden. Satt på nån bänk och knaprade i oss nötter eller nåt annat gott.

Min faster bodde på Agiou Dimitriou, en av de mest centrala gatorna i stan, med 4-5 enkelriktade filer. Vi satt ofta uppe på hennes balkong och pratade medan bilarna susade förbi. Och på de varmaste kvällarna tog hon fram vattenslangen och spolade fötter och marmorgolv svala på balkongen, så skönt 🙂

Sist jag var där tittade jag in på en av favoritbarerna Elvis bar där de spelar så bra soulig, jazzig musik.

Vill man shoppa så finns det butiker i mängder, de flesta ligger i närheten av Tsimiski. Eller så kan man besöka det stora köpcentrat Cosmos om man inte orkar gå och trängas i staden och värmen.

Vill man åka till Grekland och uppleva något äkta, så skulle jag rekommendera en flygbiljett till Thessaloniki, ta bussen in till stan, bo där några nätter och sen tar du bussen till Halkidiki, ex Nikiti där är ganska enkelt att få tag på rum om man inte åker på en helg då många thessalonikibor åker dit.

Annars kan man ta färjan från stan ut till öarna. Jag åkte med färjan som går hela vägen ner till Kreta, den passerar många av de kända öarna längs vägen, som Ios, Mykonos, Skiathos, Santorini mm.

Grafitti i Thessaloniki

Graffitti i Thessaloniki

Hamnpromenaden i Thessaloniki

Thessaloniki hamnpromenad

Fontänen inne i Cosmos köpcentrum

Cosmos Köpcemtrum

Cosmos köpcentrum

                                                   Cosmos Köpcentrum

 

2 comments
  1. Hej! Kul med lite privata tips:)
    Har du förslag på område i Thessaloniki att bo i, en vecka i juli -nära till stadsliv o restsuranger, shopping men inte vägg i vägg med party?!?

    1. Hej! Beklagar mitt sena svar, men jag hade letat efter nåt längs med den fina strandpromenaden i Thessaloniki, där är dock en del trafik, så se till att få ett rum så högt som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.