Sithonia, halkidiki, mailand greece, stränder, grekiska, greek, greece, beach, ellada, grekland,

Semester i Sarti, Nikiti och andra ställen på Sithonia, Halkidiki

I sommar åkte vi, som vanligt, till våra smultronställen i Sithonia – den mellersta halvön på Halkidiki.

Jag älskar Sithonia eftersom där är mindre turister och mer bevarad vild natur och orörda stränder. Alla stränder vi har åkt till längs med Sithonias kuster har varit väldigt fina med sand och klart vatten.

Vi åkte först ner till Sarti som ligger längst ner på halvön och bodde där i några dagar på hotell Galini som vi bokade via booking.com. Galini har fräscha rum, tycker de tar lite överpriser via boking.com, största plusset är att deras balkonger är stora. Nackdelen är att om man får ett rum inåt gården så hör man precis allt alla grannar som bor inåt gården gör hela tiden.

Sarti är en mysig ort som har en hel del restauranger, barer och annat utbud. Jag tycker att det är den orten på Sithonia som har bredast utbud och känns mest ”turistisk”. Det var några år sen vi bodde i Sarti och jag blev väldigt förvånad hur ungersk och serbisk orten hade blivit. Restaurangerna och bagerierna drivs av ungrare/serber och även en del bagerier var ungerska.

I vilket fall så låg vårt hotell i utkanten av orten så vi upplevde att vi själva kunde välja om vi ville ”in i turiststråken” eller inte.

Sarti beach
Sarti beach
Sarti beach
Sarti beach
Utsikt från baksidan av hotel Galini
Utsikt från baksidan av hotel Galini
Utsikt från framsidan av hotel Galini
Utsikt från framsidan av hotel Galini
Sarti beach
Sarti beach

Stranden i Sarti är helt fantastisk och havet är underbart rent. Vi gjorde några utflyter till grannstranden Sikia, som också är väldigt fin, men betydligt lugnare och mindre folk. Där är långgrunt och många väljer att campa kring den här stranden. Längt norrut där strandremsan börjar finns en liten bar som kan erbjuda dricka och glass.

Sikia beach 5 minuter från Sarti
Sikia beach 5 minuter från Sarti
Sikia beach 5 minuter från Sarti
Sikia beach 5 minuter från Sarti
Sikia beach 5 minuter från Sarti
Sikia beach 5 minuter från Sarti

Vi åkte även till stranden i byarna Kalamitsi och Toroni, båda dessa är väldigt fina sandstränder och har otroligt klart vatten.

Kalamitsi beach
Kalamitsi beach
Toroni beach
Toroni beach

I år hann vi tyvärr inte med stranden i Armenistis som ligger lite norr om Sarti och som är otroligt vacker. På Armenistis finns en stor campingplats och där finns några restauranger.

http://www.visitsithonia.gr/img/sithonia-beaches/armenistis/armenistis-6.jpg
http://www.visitsithonia.gr/img/sithonia-beaches/armenistis/armenistis-6.jpg

Men däremot åkte vi till Vourvourou, dels till sanddynorna norr om byn och dels till favoritstranden Karydi. Sanddynorna norr om Vourovurou är väldigt unika och man kan enkelt gå mellan dem, vattnet är väldigt varmt där eftersom där är så grunt.

Sanddynorna norr om Vourvourou
Sanddynorna norr om Vourvourou
Sanddynorna norr om Vourvourou
Sanddynorna norr om Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou
Karydi beach, Vourvourou

Den långgrunda stranden Karydi gillas av de minsta barnen, och de vackra rundade stenformationerna är roliga att klättra på. Där finns några Kantinor att köpa enkel mat, glass eller dricka från.

Det härliga med alla dessa fantastiskt fina stränder är att alla ligger så väldigt nära Sarti, man kan välja en ny strand varje dag och ändå inte hinna med alla. Stränderna är otroligt fina, med klart vatten och inget sjögräs eller sjöborrar eller stenblock. Får toppbetyg av mig som är så strandkräsen 🙂

Vi bodde också ett par dagar i orten Nikiti som ligger i den nordvästra delen av Sithonia. Det är en mysig liten ort som växer i snabb takt, fler och fler upptäcker byn. Där finns en väldigt lång strandremsa, och en fin lång stenbrygga man kan hoppa från. Längs med hela strandremsan finns restauranger, men inte så mycket ”tingel-tangel” som i ex Sarti, så jag upplever Nikiti som mindre turistig och mer genuin. Den gamla delen av Nikiti ligger på den andra sidan av havet och huvudvägen. Där finns de gamla husen, skolan och varje fredag är det marknad i byn. En jättestor marknad med lokalodlad mat, honung, olivolja, kläder, skor och allt annat du kan tänka dig.

Nikiti beach
Nikiti beach
Nikiti stenbrygga
Nikiti stenbrygga
Nikiti beach
Nikiti beach

¨

Solnedgång i Nikiti
Solnedgång i Nikiti
Långa Nikiti beach
Långa Nikiti beach

Från Nikiti kan man enkelt ta sig runt till de otroligt fina stränderna runt omkring. En favorit är Kalogria som ligger 7-8 minuter söderut med bil. Där finns Mango beachbar som har solstolar och musik, men även orörda strandremsor utan något folk alls.

Kalogria beach, söder om Nikiti
Kalogria beach, söder om Nikiti
Kalogria beach, söder om Nikiti
Kalogria beach, söder om Nikiti
Mango beachbar, Kalogria beach, söder om Nikiti
Mango beachbar, Kalogria beach, söder om Nikiti

Vi gjorde även ett litet stopp på Ormos Panagia, en liten by som ligger precis vid vattnet, där men kan ta båtutflykter till Mount Athos, den östra halvön i Halkidiki där munkar bor och som inte får beträdas av kvinnor. Båtarna åker längs med kusten och man kan se alla munkkloster där finns. Jag är inte helt säker om man får stanna och köpa munkarnas öl, ost och olivolja mm.

Ormos Panagias
Ormos Panagias
Ormos Panagias
Ormos Panagias

I vilket fall så är den lilla byn väldigt pittoresk och värd ett litet stopp, kanske en middag, vid någon av fiskrestauerangerna som ligger direkt på stranden.

Agios Nikolaos är en annan mysig by som vi besökte och som ligger en bit inåt land, uppe på en kulle. En genuin liten by där allt är samlat kring ett torg. Där finns flera mysiga restauranger att välja bland och en del erbjuder live grekisk musik.

Agios Nikolaos lilla torg
Agios Nikolaos lilla torg
14 comments
 1. Hej! Vi är en familj som planerar att åka till Sithonia i sommar och har läst er blogg. Vi försökte boka in oss på hotell Galini men det verkar tyvärr vara fullbokat. Vi undrar var ni bodde i Nikiti?
  Hälsningar Sofia och Fredrik

 2. Hej! I Nikiti har vi bott lite överallt, vi brukar inte förhandsbpka utan fråga oss runt när vi kommer fram. 🙂 Jag minns inte vad det senaste hotellet hette som vi bodde på, men det låg bara nån gata upp från strandvägen. Vad roligt att ni ska åka till Sithonia, rekommenderar att ni hyr bil och kör runt hela halvön.

  1. Hej!

   Jag vill så gärna åka och besöka dessa stränder. Har lite frågor. Finns det ett enklare sätt att kontakta dig? Mvh jonna

   1. Hej Jonna, beklagar mitt sena svar, om ni fortfarande planerar att åka, så är det enklast om du går in på greklansbloggens facebooksida och skickar mig ett meddelande där. 🙂

 3. Hej Rita
  Vi ska till Nikiti i aug och undrar om du vet om det finns möjlighet att hyra mopeder där eller om det är bäst att hyra en bil?

  1. Hej Håkan!
   Förlåt mitt supersena svar, men jag har alltid hyrt bil i Thessaloniki och haft den levererad till flygplatsen. Hoppas ni löste det 🙂

 4. Hej! Hoppas tråden är öppen än, men planerar att åka till sarti i maj månad och lurar på hur lång tid det tar från flygplatsen till sarti( så man hinner innan det blir mörkt) och om det är svårkört Kram Annika

  1. Hej!
   Vad roligt att du hittat hit 🙂
   Förlåt mitt sena svar,

   Det tar runt 2 timmar till Sarti från flygplatsen. Jag rekommenderar att undvika åka på fredag kväll eller lördag förmiddag, för då åker många Thessalonikibor dit och trafiken är något besvärligare.

   Vägarna är bra till en början, med mororväg men efter max en halvtimme blir det lite mindre vägar. Det är helt ok om man bara tar det lugnt. Vägen från Vourvourou till Sarti är väldigt kurvig, så den sista biten får man vara extra uppmärksam.

   Det är en fin sträcka att köra med vackra vyer. 🙂
   Lycka till och trevlig semester!

 5. Hi there!

  We’re going to Sithonia next week but only for four days. We are huge beach lovers, the more isolated the better, (since I’m from Southeast Asia) and would love to be able to have access to beautiful beaches and good food, but we’re not big fans of parties or anything. In that case, where would you recommend us to stay? Would if be good if we stay near Karydi beach in Vourvourou or in Sarti so that we could access places like Orange Beach, etc. or in Nikiti for Kalgoria and Koviou beaches?

  We will rent a car with us so moving around would not be a problem. Since we’re going in May, do you think it’s better to just turn up in the hotel and ask for lodging instead of booking via Booking.com?
  Or do you think it’ll be full then?

  Thanks so much!

  1. Hi! I think it’s better to just turn up at hotels cause it’s low season. And don’t be afraid to try to ask for a lower price.

   I would recommend to live in Sarti because it’s low season, it could be a bit too isolating to live in Vourvourou. All the restaurants and shops may not have opened yet.

   I really recommend Armenistis beach (between Vourvourou and Sarti), Sykia beach, Toroni beach and Kalamitsi beach besides Vourvourou and Karidy beach. They are all beautiful peaceful places and I think you’ll have lots of space on them because it’s so early in the season.

   Hope you will have a lovely vacation and please get back to me and tell me what place you liked best. 🙂

 6. Hej

  Sitter och planerar sommaren med familjen. Tittat på Grekland och fastnade för Sithonia. Men nu är frågan var vi ska bo.

  Har bilat mycket i Italien och är vana vid mindre byar med få svenska turister. Alltså inte menyer på svenska Nu önskar vi det genuina grekiska byn med härlig strand.
  Hade tänkt hyra bil på plats och göra lite bilturer. Men vill även kunna gå ner till strand från byn och vara där hela dagen. Kunna äta lunch och middag på mysig taverna.

  Hoppas du kan ge något tips.. var lite inne på Toroni eller neos marmaras.

  Med vänlig hälsning
  Jane

  1. Hej Jane!
   Beklagar mitt sena svar! Jag rekommenderar verkligen Toroni eller Kalamitsi. Det är två små badorter som ligger nära varandra längst ner på Sithonia. Jag har inga direkt tips på hotell där, men kan verkligen rekommendera orterna varmt. Stranden är superfin och det är lugnt och skönt där.

 7. Hej, Vi planerar att åka till Sithoinia i sommar. Vi har bokat boende i gamla staden i Nikiti. Det är jag min man och våran 17 åriga dotter som har med sig en kompis som också är 17 år. Men nu börjar jag fundera på om det inte är bättre att bi närmare hamnen och stranden i Nikiti. det kanske är där det finns flest barer och restauranger? Jag undrar om du vet om det är lätt att prommenera till stranden och hamnen från gamla staden i Nikiti?
  Med vänliga hälsningar
  Ann-Christine

  1. Hej Ann-Christine! Hur gick det i sommar? Hade ni kvar boendet i gamla stan? Det är ju en bra bit att gå, men området är väldigt vackert där. Men om man ha snabb access till stranden skulle jag rekommendera att bo närmare havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.