Kassandra, halkidiki, mainland greece, stränder, grekiska, greek, greece, beach, ellada, grekland,

Halvön Kassandra på Halkidiki, det grekiska fastlandet

Vi tillbringade 2 veckor på halvön Kassandra i Halkidiki. Vi brukar vanligtvis åka till den andra halvön Sithonia, men i år blev det även Kassandra.
Första intrycket är att man märker att Kassandra har fler turister och att det varit och är ett större tursistresemål än grannön Sithonia.

Hur man märker det? Jo, där är fler reklamskyltar längs med vägarna, fler och större hotell, fler restauranger och menyer på en massa språk. Och vägarna är också bättre, blev faktiskt förvånad över att där var motorväg en bit ner i halvön.
Vi bodde först på Kallithea och mitt första intryck av den orten var att jag inte gillade den alls, mest för att stranden ligger så långt ifrån stan. Vi tog bilen ner till stranden varje gång vi skulle dit, och det kändes lite trist att behöver göra det. Från Kallithea så går det en ganska så rejält brant backe ner till stranden, på ca en kilometer – beroende lite på var man startar.

Meeen efter att ha bott i Kallithea i några dagar och börjat fatta hur stan fungerade så gillade jag stället mer och mer. 🙂 Mysigt litet centrum som ligger väldigt koncentrerat och med en hel del riktigt mysiga grekiska restauranger med grekisk mat, bland annat restaurangen To Paramithi.
Vi bodde på hotell Oscar som vi bokat via Booking.com. Den största anledningen till att vi bokat Oscar var just att där fanns pool och det är jag jätteglad för att vi gjorde, speciellt som vi ibland inte orkade ta oss till stranden och då var det skönt att slappa vid poolen.

Poolen vid hotell Oscar, Kallithea
Poolen vid hotell Oscar, Kallithea
Superfina stranden i Kallithea
Superfina stranden i Kallithea
Mysiga restaurangen To Paramithi i Kallithea
Mysiga restaurangen To Paramithi i Kallithea
Mysiga restaurang To Paramithi i Kallithea
Mysiga restaurang To Paramithi i Kallithea

Familjen som äger hotell Oscar är supertrevliga och hjälpte till med allt man behövde. De tipsade också om marknaden i Kassandria, grannbyn. Där har man marknad varje tisdag, och jag rekommenderar att man är där tidigt för det blir väldigt varmt sen. Kassandria är en mysig liten ort som är värd ett besök även fast man inte vill gå på marknaden.

Mysiga byn Kassandria
Mysiga byn Kassandria

Vi gjorde en utflykt till grannbyn Afitos, som också är en mysig liten by.  Så fina små gränder och riktigt genuin känsla. Men stränderna där var inte så bra, lite för steniga och klippiga för min smak. Vi besökte även stranden som ligger norr om Afitos, som man kommer till via en bro som korsar vägen. Men oj vilken besvikelse den stranden var. Riktigt full av stenar, klippblock i vattnet och sjöborrar.

Den andra veckan bodde vi i Pefkochori på hotell Filoxenia Village, som ligger bra, i slutet av Pefkochori. Hotellet har en pool (som återigen var anledningen till att vi valde det) eftersom vi reste med barn som önskade detta. 🙂
Men i övrigt var det inte speciellt bra standard, hotellpersonalen som jag tror var albansk var otrevlig och wifi fungerade inte alls. Vi bokade även detta via booking.com och jag tycker att de tar ett överpris för rummen där. De kostade lika mycket som hotell Oscar, men där var standarden mycket högre och rummen fräschare/modernare.

Poolen vid Filoxenia Village i Pefkochori
Poolen vid Filoxenia Village i Pefkochori
Magisk solnedgång från Pefkochori
Magisk solnedgång från Pefkochori
Uppdukning direkt på stranden
Uppdukning direkt på stranden
Paradise beach, några minuter söder från Perkochori
Paradise beach, några minuter söder från Perkochori

Pefkochori som ort var trevlig att bo i, mycket större än Kallithea och fler barer, restauranger etc längs med strandpromenaden. Det var enklare att komma till stranden, inga backar här. 🙂

Stranden i Pefkochori är helt ok, inte lika fin som i Kallithea men helt ok. Sanden är lite mer grovkornig här.

Från Pefkochori kunde man ta sig till Paradise beach som ligger fem minuter söder ut. Fin strand med småstenar, men lugnt och skönt, inte alls samma folkmängd som i Pefkochori där man ligger ganska så inpå varandra.

Mina samlade intryck från Kassandra är att där är mer turister, på gott och ont. Utbudet är större men det kan också vara svårare att hitta bra genuina restauranger. Jag fastande mest för Kallithea, eftersom hotellet kändes fräschare och personalen var trevligare, men också för att byn kändes lagom stor och inte riktigt lika kommersiell som Pefkochori. Det största plusset, trots backen, är stranden i Kallithea som är den finaste längs med Kassandras östkust tycker jag.
Men jämför man Kassandra och Sithonia som helhet så kommer Kassandra inte i närheten av Sithonias stränder och rofullhet. Så detta blir nog det enda besöket till Kassandra för min del, där är trevligt, men Sithonia vinner med hästlängder. 🙂