Inlägg
6 kommentarer

Vandra, paddla eller cykla i nordvästra Grekland

Meteora

Meteora

Jag har hört talas om ett ställe  i Grekland som påminner om miljön i Sagan-om-ringen-filmerna. Valia Kalda (Pindos National Park)  i nordvästra Grekland är ett område med berg, raviner, floder, skogar och ett rikt naturliv. En vanlig dagsutflykt från Parga eller Lefkas är till det vackra Meteora, och bara en knapp halvtimme norr om Meteora ligger nationalparken.

Pindos map

I nationalparken finns över 100 typer av fåglar – inklusive örnar och gamar – och drygt 30 sorts däggdjur, inklusive brunbjörnen. Det finns också över 400 arter av flora och drygt 90 sorters svamp. Den bästa tiden att besöka Valia Calda är maj-juni eller sept-nov. Man kan åka under vintermånaderna också, men då är det främst för skidåkningen.

Så du som vill uppleva något annorlunda i Grekland, ta en flygbiljett till Preveza och boka en hyrbil. Åk till Meteora, och sen vidare till Perivoli som är en av ”ingångarna” till parken. I Perivoli finns enklare boende, men har man höga krav på boende kan man istället välja att bo i Grevena, Ioánnina eller Metsovo. Man får inte campa i parken, men utanför som ex runt Ioannina finns campingområden. Ett tips jag fått är att testa vildsvin stifado på tavernan Aetofolia tis Pindou som ligger på vägen från Spilaio till Perivoli.

Extreme Greece och Nolimits är två ex på  företag som har allt för dig som är intresserad av en lite mer utmanande semester i det området (men även andra delar av Grekland), vare sig det är cykla, vandra, klättra, rida, kita eller åka skidor. Har du varit där? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

Kika gärna in på Greklandsbloggens Pinterestsida för fler bilder från Zagoria/Pindos. 🙂

Här följer lite klipp från floden Aoos:

från Nationalparken:

6 Comments

Lämna ett svar

Required fields are marked *.